Barnet och kniven

Kniv som hittats i barngrav.

En fin kniv hittades i en barngrav – men vad kan ha hänt den lilla?

- Den här lilla kniven hittades i en vikingatida barngrav. Den är fortfarande vass, berättar arkeologen Malin Lucas som undersökte graven.

Kniven var nedstucken i brandlagret med spetsen först. I graven låg också ytterligare en kniv, en kruka, tre pärlor och ett ringspänne i järn.

Krukan fungerade som urna, och där låg de brända benen efter barnet.

- Vi hittade några av barnets mjölktänder och därför vet vi att det dött före sju års ålder, berättar osteologen Emma Sjöling.

Emma kunde också se att barnet hade så kallade emaljhypoplasier. Det innebär att tandemaljen utvecklats fel, vilket på just dessa mjölktänder visade sig genom linjer, men det kan också vara gropar på emaljen.

Någonting måste alltså ha hänt barnet. Sådana här skador uppstår om kroppen utsätts för stress. Det kan vara så att den lilla pojken eller flickan fått för lite mat att äta och lidit av näringsbrist. Eller så har barnet kanske blivit sjukt eller drabbats av trauma?

Som sällskap i graven hade barnet fått en hund, som också blivit bränd på bål.

- Vi hittade även en gristand och fågelben i graven, säger Emma Sjöling.

Våra osteologer är i full färd med analysera benmaterialet från det hundratal gravar som nyligen undersökts i Gamla Uppsala. Resultatet kommer att bredda bilden av denna mytomspunna plats, som ju mest förknippas med sveakungar, pampiga gravhögar och blot till gudarna. Men i denna miljö gick det också omkring små barn och förundrades över allt detta. Och deras historia kommer vi snart att veta mycket mer om.