Glimt av paradiset?

Avlångt spänne med knopp i mitten.

Minns du det jättestora grophuset i korsningen Vattholmavägen/Disavägen som undersöktes i höstas? Det var inte så stort som vi först trodde, men med sin yta på ungefär 25 kvadratmeter är det väldigt mycket större är de normalt nio kvadratmeter stora grophusen i Gamla Uppsala. Fynd av slagg och mejslar tyder på att det varit en verkstad.

Men grophuset grävdes aldrig ut helt och hållet. Eftersom det gick ett kabelstråk över undersökningsområdet var arkeologerna tvungna att pausa sitt arbete några månader. När de återvände kring midsommar väntade ett fint fynd.

- Vi hittade ett likarmat spänne, ett så kallat paradisspänne, som är från vikingatiden. Det låg i ett igenfyllnadslager över grophuset, så vi vet inte om vi kan koppla det till själva huset eller om det hamnat där senare när man slutat använda det. Under 1600-talet vet vi att det låg kålgårdar här, så det är möjligt att spännet vräkts upp ur huset när man hållit på att gräva, säger arkeologen Tomas Westberg.

Det likarmade spännet har en gång burits av en kvinna, med hjälp av det har hon kunnat fästa sin schal på bröstet. På spännets mitt finns en knopp som tolkats som en brunn.

Arkeologen Gustaf Trotzig har skrivit om denna typ av spännen i Fornvännen – och han kopplar dem till kristendomen. På andra, mer välbevarade spännen, kan man nämligen se två hornprydda djur, kanske hjortar, stå intill ”brunnen” på spännets mitt och dricka vatten.

Detta ska, enligt Trotzig, anspela på en vers ur Psaltaren där man kan läsa: ”Som hjorten längtar till bäckens vatten, så längtar jag till dig, o Gud”.

Paradisspännet var inte det enda fyndet.

- Vi hittade också svartgods, det vill säga vikingatida vardagskeramik, en mycket rostig pilspets och ett genombrutet hänge – som också det var i dåligt skick, berättar Tomas.

I botten av det stora grophuset väntade ytterligare en överraskning.

- När vi precis var klara med undersökningen av det större grophuset upptäckte vi att det låg ett till mindre grophus under!            

Ett avlångt spänne med brunn i mitten som två hjortar dricker ur.
Arkeolog sitter i ett utgrävningschakt.