Skriet

Hänge föreställande ansikte med stora ögon och öppen mun.

Arkeologerna har nu tagit sig an en yta som ligger intill Sivs väg, där man förra året undersökte en boplats med ett hundratal hus.

En riktigt skräckinjagande figur har redan dykt upp från sitt tusenåriga gömställe. Det ser ut som en ångestfylld dödskalle som grinar mot betraktaren. Ändå gör fyndet arkeologen Anton Seiler lycklig – här berättar han varför.

- Vissa fynd blir man riktigt glad av. Till exempel det finfina bronsföremålet som dök upp i ett vikingatida lager invid Sivs väg. I början kunde man bara ana att det rörde sig om någonting alldeles speciellt, det satt ju fast en hel del lera på föremålet. Men när jorden väl torkat och lossnat blev bilden mycket klarare.

- Fyndet är cirka 3 cm långt och 1 cm tjockt, med genombruten dekor och ornamentik i form av små tassar i kanske borrestil. När konservatorerna gjort sitt kanske vi får se ett eller flera gripdjur. Vid den ena änden sitter en ring och vid den andra ett spetsigt utskott, kanske av järn.

- Men det bästa av allt är förstås att den genombrutna dekoren bildar ett människoansikte, eller snarare en ansiktsmask. Här är det närmast omöjligt att inte göra associationer till ansiktsmasker à la tragedia, filmen Scream eller Edvard Munchs mästerverk Skriet, lite beroende på vilka referensramar man har.

- Återigen blir man imponerad av de forntida formgivarnas förmåga att på ett enkelt men ändå subtilt sätt skapa en uttrycksfull föremålsvärld.

- Men var är detta då? Kanske huvudet på en dräktnål, paralleller har man hittat på till exempel Gotland, eller ändknappen till en syl eller annat mindre redskap. En säker tolkning får vi garanterat så småningom, just nu njuter vi bara av vårt lilla konstverk.  

Figur med stora ögon och öppen mun.