Röntgen avslöjade ringväv

Massor av ringar som sitter fast i varandra, en röntgenbild.

I en av de 90 brandgravar som arkeologerna undersökte i Gamla Uppsala förra sommaren hittades en liten järnklump, som inte såg mycket ut för världen. Men när den hamnade i konservatorn Karin Lindahls händer, avslöjades dess hemlighet.

När föremålet röntgades kunde man nämligen se små, små ringar – det här var inget mindre än en ringväv.

- Ringväv användes till ringbrynjor för att skydda kroppen, men den kunde också vara fästad på hjälmen som ett halsskydd, säger arkeologen Anton Seiler.

Hur ett sådant hals- och nackskydd kan ha varit fästat, kan man se på en hjälm som hittades i en båtgrav i Valsgärde, bara några kilometer från Gamla Uppsala.

I samma grav som järnklumpen med ringväven, upptäcktes också ett flertal glaspärlor – något som man annars oftast hittar i kvinnogravar. Men även män kunde begravas med pärlor.

- Det finns olika teorier om hur männen burit pärlorna – de kan ha suttit fästade på smala läderremmar eller burits i håret eller skägget, menar Anton.

Än har osteologerna inte gått igenom benmaterialet från graven, så vi vet inte om det är en mans- eller kvinnograv – eller om det rentav är en dubbelbegravning.