Bysantinskt inflytande?

Runt smycke med avildad person med krona på huvudet.

Tidigare berättade vi om ett hänge som påträffats på boplatsen söder om Storgården. På föremålet var en person med krona avbildad, vilket ledde tankarna till en kung av något slag.

Nu har det visat sig att det finns paralleller i Danmark.

Smycket som arkeologer grävde fram i Gamla Uppsala för någon månad sedan är 2 centimeter i diameter och bär spår av förgyllning på fram- och baksida.

På framsidan syns ett porträtt, där ansiktet är halvmåneformat och pryds av ett stort öga. Det tycks som att personen är iklädd en skjorta eller en mantel.

När den danska arkeologen Anne Pedersen, som ingår i projektets referensgrupp, fick syn på fyndet menade hon att det finns paralleller i Danmark. Och vi som trott att det var ett hänge fick tänka om.

Enligt Anne Pedersen rör det sig istället om ett spänne med ögla. På baksidan finns två lödmärken efter en nål som en gång suttit där. Likadana öglor finns på de danska motsvarigheterna (hon ger nio exempel) och en del av dem har märken efter en nål på baksidan.

Det fynd som mest liknar vårt är funnet i Sebbersund på Jylland. Även det har varit förgyllt och här kan man också se en krona på den avbildades huvud.

Ytterligare en fin parallell kommer från Revninge kyrkogård på Fyn. Där går tankarna till att det är Kristus, eller en annan helig person, som avbildats och här sitter en ring fast i öglan.

Avbildningen från Revninge med glorian, den långa näsan och den nedåtvända munnen, tyder enligt Anne Pedersen på bysantinskt inflytande och smycket bedöms vara från andra halvan av 1000-talet eller början på 1100-talet.

Kanske är avbildningen på smycket i Gamla Uppsala en efterlikning av detta motiv? Och kanske hör det också hemma i tiden kring år 1100?

Dateringen från Revninge kyrkogård stämmer bra in på ytterligare ett sådant här smycke som påträffades i Harndrup. Det hittades tillsammans med ett mynt (en efterlikning av ett mynt för BasileusII/Konstantin VIII (976-1025)), och man tror att fyndet deponerats cirka 1050-1100.    

Ett omgjort spänne med en person som bär en krona på sitt huvud.
Avbildning på smycket som för tankarna till Kristus. En ring sitter fast i en ögla på smycket.